Dieta pływaka – czego nie może w niej zabraknąć, a co jest wykluczone?

2020-12-21
Dieta pływaka – czego nie może w niej zabraknąć, a co jest wykluczone?

Na sukces sportowca składa się ciężka praca, poświęcony czas, wyrzeczenia, a także styl życia. Gdyby rozwinąć każdy z tych podpunktów, wykreowałby się gotowy przepis na osiągnięcie celu. Biorąc pod lupę ostatni aspekt, na myśl nasuwa nam się życie towarzyskie, a także dieta.

Pływanie jest specyficzną dyscypliną sportu, ponieważ człowiek podczas wykonywania tej aktywności znajduje się w nienaturalnym dla siebie środowisku, a mianowicie w wodzie. Dzięki temu organizm w inny sposób się męczy, spala kalorie, regeneruje po zakończonym wysiłku.

Jakie znaczenie dla pływaka ma dieta? Czy może ona pomóc w regeneracji mięśni? Co jest w niej wskazane, a co wykluczone?


Dieta dla pływaka

Pływanie angażuje wiele partii mięśni, m. in. mięśnie oddechowe oraz przeponę. Organizm jest zmuszony zużywać więcej tlenu, ponieważ co jakiś czas zanurzamy głowę pod wodę, odcinając się od powietrza. Dzięki temu mamy wrażenie „wysycenia” ciała z całej energii. Nie bez powodu mówi się, że basen „wyciąga” i niezmiernie męczy.

W takich okolicznościach niezbędne jest, aby zadbać o dietę. Dlaczego? Jedzenie to nasze paliwo. Im lepsze paliwo, tym zdrowszy i mocniejszy silnik. Pływacy są wiecznie głodni, a ilość pochłanianego pokarmu jest często tak duża, że ludzie spoza sportowego środowiska nie są w stanie w nią uwierzyć. To kolejny powód, dla którego warto zadbać o poprawnie skonstruowane posiłki, aby były one przed wszystkim syte i zdrowe.

Uzupełnianie kalorii, czyli energii, jaką czerpiemy z pożywienia, to klucz do sukcesu. Przed treningiem konieczny jest posiłek mały, lekkostrawny i syty, np. owsianka z dodatkiem banana bądź jajecznica. Po wysiłku natomiast ważne jest, aby zjeść więcej, ubogacając to warzywami i owocami.

Dobrymi węglowodanami są wszelkiego rodzaju kasze, ponieważ są lekkostrawne, a przy tym bardzo „zapychające”.

Z mięs najlepiej sprawdza się drób lub wołowina, ponieważ zakwaszają organizm w najmniejszym stopniu.

Oprócz tworzenia zdrowych posiłków nie zapominajmy o wodzie. Im więcej pijemy, tym bardziej dbamy o perystaltykę jelit i trawienie. Nieprzekraczalnym, dolnym limitem jest 1,5 l dziennie.

Warto suplementować utracone podczas wysiłku elektrolity i witaminy, przede wszystkim wapń, potas, magnez i witaminę D3.

Dieta pływaka przed zawodami

Zawody to szczególne dni w życiu sportowca, dlatego harmonogram i skład dań również powinien być wyjątkowy.

Najlepszymi przekąskami między startami są banany, ponieważ zawierają bardzo dużo wysokoenergetycznych składników odżywczych. Warto jeść także owsiane batoniki. Pamiętajmy, aby produkty były delikatne dla naszego żołądka, niepodrażniające go.

W tym dniu lepiej zjeść gotowane warzywa zamiast surowych. Obiad w trakcie zawodów nie powinien zawierać produktów smażonych. Najlepiej spożyć delikatną zupę. Na kilka dni przed zawodami można przygotować sobie sok na bazie buraka, który odkwasza organizm. Polecana jest również wątróbka, która wspomaga transport krwi, a więc i rozprowadzanie tlenu po naszych mięśniach.

Dieta dla pływaków wyczynowych to również sole mineralne np. w postaci kapsułek rozpuszczalnych w wodzie. Może się to wydać dziwne, lecz dozwolone są w tym czasie słodycze w kontrolowanych ilościach. Dlaczego? Są one źródłem energii, która – gromadzona na wyścig – będzie mogła być zużyta z większą siłą.

Dieta pływaka juniora

Podstawową zasadą w diecie dla młodych sportowców jest różnorodność. Dieta powinna być zbilansowana, ułożona w ten sposób, aby wspomagać organizm w rozwoju. Na talerzu powinny znaleźć się wszelkiego rodzaju warzywa, a także mięso jako źródło białka. Dobrym zamiennikiem dla białka odzwierzęcego są produkty strączkowe, np. fasola, soczewica, ciecierzyca.

Dieta może być zdrowa, przyjemna i smaczna. Brak słodyczy i fast foodów nie musi oznaczać niekończących się wyrzeczeń. W internecie można znaleźć wiele przepisów zmieniających niezdrowe posiłki na zdrowe i pełnowartościowe. Dobre odżywianie pozwoli na lepsze funkcjonowanie organizmu. Jeśli nie masz pomysłu, jak zacząć, warto udać się do specjalisty, który ułoży jadłospis specjalnie pod Twoje wymagania i potrzeby.

Autor: Zuzanna Dzwonnik

 

 

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel